De markt voor koopjes met waarde

Inmiddels zitten we in de eerste maand van 2021! De Speurneuzenmarkt kan nog steeds niet plaatsvinden… Balen! Weet jij je tijd nog om te krijgen? Of weet je inmiddels niet meer wat je met jezelf aan moet, omdat er niks te doen is buitenshuis? WIJ GEVEN JE NIEUWE IDEEËN OM TE DOEN BINNENSHUIS! Maar eerst geven we je tips voor een tussenstap: de stap met de overbodige spullen!

Je hebt vast al je hele, of op zijn minst je halve, huis een grondige opruimbeurt gegeven. Als je dat hebt gedaan, ben je zeker ook een aantal spullen tegen gekomen die voor jou geen waarde meer hebben of overbodig zijn geworden. In de volksmond wordt dit “rommel” genoemd. Wat kun je hiermee doen?

 1. Gooi alles weg wat je niet meer wilt houden.
 2. Breng de nog bruikbare spullen naar een goed doel of tweedehands winkel.
 3. Ga hergebruiken of zelf recyclen (upcyclen of downcyclen)
 4. Laat alles staan waar het staat, totdat je eindelijk kunt deelnemen aan de Speurneuzenmarkt!

Natuurlijk zijn wij zelf fan van punt 4, maar we moeten realistisch blijven. We weten niet wanneer we onze eerste editie van de Speurneuzenmarkt kunnen plannen en niemand laat graag oude spullen lang in de weg staan. Dus, maak gebruik van onderstaande tips!

 1. WEGGOOIEN
  Het is super zonde, maar soms wil je gewoon niet te veel moeite steken in je rommel. Snappen wij helemaal! Je kunt je vrienden/familie nog een berichtje sturen “Wie kan nog iets gebruiken? Kom vandaag kijken, anders gaat het de container in”, maar dan houdt het op en is het tijd om je van de overbodige spullen te ontdoen. Als je je spullen weggooit, probeer dan zoveel mogelijk te sorteren. Afval scheiden is milieuvriendelijk en duurzaam. Zo geef je toch nog een positieve twist aan een pijnlijke daad. Onderstaan suggesties om je afval te scheiden:
 • Verwijder batterijen en accu’s en lever deze in bij winkels die een verzamelbak hebben. Kruidvat bijvoorbeeld.
 • Heeft jouw straat een ophaalservice voor oud papier? Zet je oud papier aan de straat op de dag dat ze het komen ophalen. Zo hoef je niet eens zelf de moeite te nemen om het te ontzorgen.
 • Glas breng je natuurlijk naar de glasbak. Deze vind je veelal in de buurt van de plaatselijke supermarkt.
 • Oude meubels breng je naar de milieustraat. Vaak in de grotere gemeenten te vinden.
 • Spullen die van ijzer gemaakt zijn, breng je naar een ijzerverzamelaar bij jou in de buurt. In ieder dorp woont iemand die dit verzamelt. Vaak komen ze het ijzer zelfs aan huis ophalen. Ideaal!

  Dit zijn slechts enkele plekken waar je jouw rommel naartoe kunt brengen. Weet jij er nog meer?
 1. GOED DOEL OF TWEEDEHANDS WINKEL
  Vind je het zonde om je spullen weg te gooien, maar doe je toch liever niet te veel moeite om van je spullen af te komen? Simpelste oplossing: geef het af bij een tweedehands winkel of doneer het aan een goed doel! Zo maak je er iemand anders nog blij mee!

  Tegenwoordig hebben veel verenigingen eigen inzamelcontainers voor bijvoorbeeld frituurvet of kleding. Verenigingen ontvangen voor iedere volle container een kleine vergoeding. Als je graag een goed doel helpt, overweeg dan eens jouw plaatselijke vereniging!

 2. HERGEBRUIKEN OF RECYCLEN
  Je ziet vaak de gekste en creatiefste oplossingen voor ongebruikte of kapotte spullen. Zo worden bijvoorbeeld theekopjes gebruikt als bloempotjes, worden harken gebruikt om je wijnglazen aan op te hangen en dienen die oude broekriemen als ophangsysteem voor een wandrekje. Er zijn tal van ideeën om jouw rommel weer waarde te geven. Dat kan in de originele vorm, maar je kunt er ook een andere draai aan geven. In ons volgende bericht geven we jou enkele leuke ideeën om te doen met jouw rommel.

 3. SPEURNEUZENMARKT
  Onze absolute favoriet! Verzamel je rommel. Bedenk hoeveel geld je terug wilt krijgen voor ieder item en zet deze prijzen op stickers die je op de items plakt. Bewaar alles op de zolder, in de kelder, de garage of je tuinhuis. Zodra we groen licht geven voor de eerste editie, reserveer je jouw plek op de markt en ga jij lekker een dagje de onderhandelaar uithangen. Deze optie kost je relatief veel tijd en moeite, maar dat is het absoluut waard. Met deze optie verdien je nog wat geld aan je rommel. Bovendien: voor jou is het rommel, maar voor een ander mogelijk een ware schat. Twee vliegen in één klap. De beste optie dus!

Ben je nog niet begonnen met opruimen? Doe dat dan snel! Nu is de tijd om je voor te bereiden. Bij het volgende bericht geven we je leuke, creatieve en ook nuttige ideeën om zelf te doen, dus snel aan de slag met opruimen!

Nog geen reacties geplaatst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *